• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

Glikolizirani hemoglobin bolji pokazatelj kardiovaskularnog rizika

 


Nivo glikoziliranog hemoglobina (HbA1c), a posebno vrednosti iznad 6%, su se pokazali kao bolji dugorični pokazatelji rizika od razvoja kardio vaskularnih oboljenja, nego vrednosti glukoze našte, navodi se u izveštaju stručnog medicinskog časopisa „The New England Journal of Medicine”.

Istraživači su merili vrednosti glikoziliranog hemoglobina i hemoglobina našte u oko 11000 odraslih osoba koje nisu bolovale ni od dijabetesa, niti od kardiovaskularnih oboljenja i pratili su njihovo zdravstveno stanje u proseku oko 14 godina. Visoke vrednosti glikoziliranog hemoglobina (posebno one iznad 6%) su bile povezane sa značajno povišenim rizikom za oboljevanje od dijabetesa, koronarne bolesti srca (angina pektoris, ili infarkt srca) i šloga. Dokazano je takođe da su vsoke vrednosti glikoziliranog hemoglobina bile povezane i sa povećanim sveukupnim rizikom od umiranja.

Autori ove studije navode da bi njihovi rezultati mogli ići u prilog i drugim istraživanjima koja pred stručnu medicinsku javnost postavljaju dokaze da bi upotreba testiranja vrednosti glikoziliranog hemoglobina uskoro mogla biti i jedan od standardnih testova za dijagnozu šećerne bolesti

Modifikovano iz „Journal Watch” – Opšta medicina