• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

10 neverovatnih činjenica o trudnoći

 pregnant-woman
Ženski organizam predstavlja pravi prirodnih fenomen, a to se najlakše može uočiti kada je žena u drugom stanju. Pogledajte ovih 10 promena koje se dešavaju na ženskom telu tokom trudnoće:
 
1. Srce postaje veće
 
Srce trudnice se bukvalno povećava i počinje da lupa jače i pumpa više krvi. To je zato što za 9 meseci ono mora da lupa za dvoje, pa je potrebno da se poveća, a krv mora teći kroz njeno telo do tela bebe.
 
2. Stopalo može porasti za ceo jedan broj
 
Tokom trudnoće nećete se raširiti samo u struku već je moguće da i stopalo poraste. Stopalo tokom trudnoće može porasti za jedan broj, a kod većine žena stopalo ostane takvo i nakon trudnoće.
 
3. Materica postaje 500 puta veća
 
Pre nego što žena postane majka, materica je veličine breskve. Tokom trudnoće ona se povećava i kada se dete potpuno formira nakon 9 meseci, ona postaje veličine prosečne lubenice.
 
4. Poboljšan sluh
 
Najraniji indikatori ovoga su instinktivni odgovor na zvuk plača bebe.
 
5. Pojačava se i čulo mirisa
 
Estrogen koji buja u telu trudnice pojačava i čulo mirisa. Ovo je ujedno i najraniji znak trudnoće.
 
6. Telo stvara potpuno novi organ
 
Sve majke znaju šta je placenta, vreća nutrijenata koja raste zajedno sa bebom, hrani je i održava zdravom, ali malo njih je svesno da je to potpuno novi organ.
 
7. Karlica nikada neće biti ista
 
Karlične kosti se tokom trudnoće polako odvajaju po 9 milimetara. Ovo se dešava da bi se porođaj lakše podneo i da bi dalo bebi više prostora da izađe, ali efekat ostaje trajan nakon bebinog rođenja.
 
8. Trudnice zrače
 
Tokom trudnoće hormoni divljaju i telo pojačava proizvodnju estrogena, što telu pomaže u stvaranju placente. Sav taj dodatni estrogen ima i nekoliko dodatnih faktora: jaka kosa, čvrsti nokti, a koža postaje sjajna.
9. Savitljivost
 
Do trećeg tromesečja većina trudnica ne može da veže sebi pertle, a onda telo počinje da luči relaksin, hormon koji omogućuje da ligamenti postanu savitljiviji.
 
10. Gorušica
 
Trudnice se često suočavaju sa gorušicom i imaju probleme sa varenjem. Gorušica tokom trudnoće može biti znak da će vaša beba imati kosu odmah po rođenju jer gorušicu izaziva povećan nivo hormona.
http://www.fokuzz.com/zdravlje/lista/trudnoca-zanimljivost