• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

Ako se radi o prolivu izazvanom Ešerihijom koli (STEC, EHEC sojevi ) antibiotici mogu da povećaju rizik za nastanak hemolitičko-uremijskog sindroma.

Bakterije Escherichia coli (E. coli) obično se nalaze u crevima ljudi i životinja. Većina sojeva E. coli ne nanosi štetu crevima, iako može da izazove infekcije ako se proširi na urin ili krv. Međutim, nekoliko vrsta je steklo karakteristike koje im omogućavaju da se prikače za ćelije creva, napadnu sluznicu creva i / ili proizvedu toksine koji uzrokuju oštećenja ili sekretorne kvarove crevnih ćelija. Jedan od takvih toksina, „Shiga“ toksin je sposoban da izazove dijareju koja može biti vodenasta ili krvava.

Sojevi koji proizvode Shiga toksin nazivaju se i ‘STEC’ sojevima. Ako je i STEC soj takođe stekao sposobnost da se prilepi na ćelije u crevima, to se naziva „enterohemoragična E. coli“ ili EHEC.  Najčešći EHEC je E. coli 0157: H7, ali postoje i druge varijante, uključujući onu koja je izazvala izbijanje E. coli 2011. godine poreklom iz Nemačke.