• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

Други пут у историји човек излечен од ХИВ-а

 

Британски здравствени истраживачи потврдили су да је такозвани „Лондонски пацијент“, који је боловао од ХИВ-а, већ две године је без вируса у телу.

По други пут у историји, пацијент који је боловао од вируса који изазива сиду, излечен је од инфекције, саопштили су доктори у угледном здравственом часопису Ленсет ХИВ.

Стручњаци са Универзитета у Кембриџу рекли су да је пацијент негативан на анализама већ две и по године, након што подвргнут трансплантацији матичних ћелија.

„Лондонски пацијент је већ 30 месеци у ХИВ-1 ремисији, а у крви, цереброспиналној течности, стомачном и лимфном ткиву за читав тај период није откривен вирус. Предлажемо да се на основу ових налаза каже да је пацијент излечен“, навели су доктори.

Истовремено, упозорили су да налази не значе да је пронађен општи лек за ХИВ, који годишње убије скоро милион људи. Такође наводе да је трансплантација матичних ћелија спроведена како би се третирала друга болест.

Адам Кастиљ изашао је у јавност откривајући да је он заправо „Лондонски пацијент“. ХИВ му је дијагностикован 2003. године, а од њега се активно лечи од 2012. године. Исте године дијагностикована му је Хоџкинова болест, облик рака лимфоцитног ткива.

Крајем 2016. године подвргнут је трансплантацији коштане сржи, током које је примио матичне ћелије донора са изузетно ретком мутацијом која спречава ћелије ХИВ-а да се „приме“.

Та процедура је, према речима стручњака, довела до уништавања живог ХИВ-а у његовом телу. Током анализа откривени су „фосили“ ХИВ-а – фрагменти вируса који нису способни да се репродукују.