• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5

Evropljani se leče homeopatijom

Homeopatija je izvorno evropski metod lečenja koji se u većini zemalja Evropske unije primenjuje više od 200 godina. Pored Nemačke, Francuske, Danske, Belgije, Holandije, Velike Britanije, i Švajcarska je postala zemlja gde građani mogu da se leče homeopatijom na teret državnog zdravstvenog osiguranja.

Kako se prave homeopatski lekovi
Fabrika homeopatskih lekova
„Dojče homeopatiše union“ (DHU
) u Nemačkoj, Foto: DHU

Ova odluka je proistekla kao rezultat šestogodišnjeg probnog perioda nakon referenduma 2009. godine, kada je dve trećine građana Švajcarske podržalo predlog uvođenja troškova homeopatskog lečenja u zdravstveni sistem.

I SRBI SVE ČEŠĆE KORISTE HOMEOPATIJU

U Srbiji je homeopatiju zvanično odobrilo Ministarstvo zdravlja kao komplementarnu granu medicine 2007. godine. U Srpskom lekarskom društvu postoji Sekcija za homeopatiju, a poslednjih godina popularne su i privatne škole homeopatije u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Kompleksni homeopatski lekovi prvi put su se pojavili u državnim i privatnim apotekama u Srbiji 2007. godine, a danas ih ima 18.

– Građani Srbije sve češće koriste kompleksne homeopatske lekove za rešavanje svakodnevnih zdravstvenih tegoba, a najviše traže “Polinol”, kompleksni homeopatski lek za alergije – kaže za portal “Zdrava i prava” farmaceut Maja Narančić.

U Evropskoj uniji, na primer, prema podacima iz 2011. godine, metode alternativne medicine godišnje koristi 150 do 200 miliona građana.

– I u Srbiji je najpopularnija takozvana “Velika četvorka”. Tu spadaju: akupunktura, homeopatija, fitoterapija i različite strukturalne terapije poput hiroprakse, spinalne manipulacije, osteopatije i drugih, sličnih, metoda – otkriva prof. dr Vuk Stambolović, prvoborac u afirmisanju alternativne medicine u Srbiji.

Fabrika DHU
Fabrika DHU, Foto: DHU

NEMCI NAJVIŠE VERUJU HOMEOPATIJI

Prema istraživanjima Evropske koalicije proizvođača homeopatskih i antorpozofskih lekova (ECHAMP), koje je sprovedeno 2015. godine, tri od četiri građana Evrope čuli su za homeopatiju, 29 odsto njih koristi homeopatske lekove kako bi rešili svoje zdravstvene tegobe, a među njima prednjače Nemci. Čak 60 odsto stanovnika Nemačke, inače kolevke homeopatije, koristi homeoaptske lekove. U Francuskoj se homeopatijom leči 56 odsto građana, u Austriji 50 odsto, a u Španiji 33 odsto – navodi dr Nonna Petrova, članica Evrposke koalicije proizvođača homeopatskih i antorpozofskih lekova.

Prema godišnjem izveštaju ECHAMP, od ukupnog broja lekova koji se mogu dobiti bez recepta, u Španiji 15 odsto su homeopatski lekovi, u Italiji 14 odsto, a u Nemačkoj 12 odsto.

BRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA LEČI SE HOMEOPATIJOM

Britanska kraljevska porodica koristi homeopatiju još od 1865. godine i ima svoju kraljevsku homeopatsku bolnicu u Londonu. Ljubav britanske kraljevske porodice prema homeopatiji je dobro poznata, delom zbog toga što je kraljica Elizabeta II pokrovitelj kraljevske londonske homeopatske bolnice, a delom zbog toga što princ Čarls pruža aktivnu podršku homeopatskoj i komplementarnoj medicini.

Homeopatija britanska
www.freeimages.com

Princ Čarls je možda najglasniji zagovornik homeopatske medicine, ali on i kraljica sigurno nisu sami. Dajana, princeza od Velsa, princ Endrju i Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka, pribegavali su lečenju homeopatijom, dok je princeza Dajana redovno posećivala Hejl kliniku alternativne i komplementarne medicine u Londonu, koju je otvorio upravo princ Čarls.

Za vreme trudnoće Vojvotkinja od Kembridža, Kejt Midlton imala je probleme sa jutarnjim mučninama koje je smirivala čajevima i homeopatijom.

Godine 1997, Sara, vojvotkinja od Jorka, nenajavljeno je posetila holistički zdravstveni centar dr Isaka Mathaia u Bangaloru, u Indiji. Novinar ju je tom prilikom pitao: „Sada kada ste prošli kroz holističko lečenje, kakvo je vaše mišljenje o alternativnim metodama lečenja?“ Sara je tada odgovorila: “Kod kuće se dugi niz godina lečimo homeopatijom. Moja baka, koja je umrla u decembru 1996, bila je lekar homeopata. Kao deca, koristili smo Arniku za prehlade i druga oboljenja. ” (The Week, 1997)

homeopatija final
GraphicStock

Slično se leči sličnim

Homeopatija je komplementarna medicinska grana čiji je osnovni princip lečenja sadržan u rečenici: “Similia similibus cuentur” ( “Neka se slično leči sličnim”). Praktično, to znači da će ista supstanca koja kod zdravog pojedinca izaziva simptome bolesti, kod bolesnika lečiti bolest sa takvim istim simptomima.

Reč “homeopatija” potiče od grčkih reči homoeos” što znači sličan i “pathos” što znači patnja.

Homeopatija je efikasna, blaga i holistička terapija, koja stimuliše i reguliše moć samoizlečenja organizma.

U našim apotekama dostupni su kombinovani homeopatski lekovi

Po homeopatski lek ne morate ići samo kod lekara homeopate. U apotekama širom Srbije dostupni su nemački kombinovani homeopatski lekovi za razne zdravstvene tegobe. Mogu se kupiti bez recepta, dovoljno je da ih zatražite od svog farmaceuta.

http://www.zdravaiprava.com