• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

Indukovati porođaj posle 39. nedelje : da ili ne?

photo-dentist

 

Grupa američkih doktora savetuje indukciju porođaja nakon 39. nedelje, a podrške ovom stavu stižu u sve većem broju

Indukcija porođaja podrazumeva primenu oksitocina ili prostaglandina kako bi se pokrenule kontrakcije materice, ili manuelno prokidanje plodovih ovojnica. Smatra se da je u razvijenim zemljama čak 25% porođaja indukovano, dok je u zemljama u razvoju broj ovakvih porođaja i dalje relativno mali.

Najčešće indikacije za indukciju porođaja su spontana ruptura plodovih ovojnica u terminu porođaja, kao i zasigurno trajanje trudnoće 40 nedelja + 7 dana.

Iako većina ginekoloških/akušerskih udruženja ne savetuje indukciju porođaja pre 41. nedelje kod nekomplikovanih trudnoća, na nedavno održanom kongresu amričkih ginekologa i akušera (ACOG – American Congress of Obstetricians and Gynecologists 2016 Annual Clinical Meeting) mnogo se govorilo o predavanju dva američka autora koji forsiraju indukciju porođaja posle 39. nedelja gestacije.

Autori (dr Norwitz i dr Lockwood) su istakli da je u poslednjih trideset godina stopa mrtvorođenosti nakon 39. nedelja gestacije u porastu, a da se o tome mnogo ne govori u stručnoj javnosti. Uzrok ovog fenomena nije jasan. Moguće je da je u pitanju uteroplacentalna disfunkcija.

Osvrćući se na dosadašnju literaturu, autori su naveli da je nastavak trudnoće nakon 39. nedelje rizičan za bebu, i to u većoj meri nego što se veruje. Takođe, istakli su da indukcija porođaja ne nosi veliki rizik po zdravlje majke, kako se ranije verovalo.

Neuspela indukcija nakon 39. nedelje gestacije najčešće vodi porođaj u carski rez, međutim autori tvrde poslednjih godina nije zabeležen veći broj porođaja koji su završio carskim rezom.

Svoja zapažanja i izlaganje još uvek nisu uobličili u publikovan rad, već su se pozivali da dosadašnje podatke iz literature. Da bi indukcija porođaja nakon 39. nedelje gestacije prešla u kliničku praksu, potrebni su ipak jači dokazi randomizovanih istraživanja na velikom broju trudnica.

http://medupdate.rs