• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

Koliko puta dnevno treba da peremo lice?

20160517151154_369898

Većina nas pere lice svakog dana, međutim, da li u tome preterujemo, ili pak, održavamo nedovoljnu higijenu? Lice bi trebalo prati dva puta dnevno – i samo dva puta dnevno. „Kada peremo lice, sapun ili neki drugi preparat koji koristimo ne skida samo ulje i znoj, već i prirodne masti u koži i to može da dovede do iritacije“, tvrdi dermatolog Terens Kini. Ovo se posebno odnosi na muškarce koji ponekada mogu biti previše „agresivni“ u održavanju svoje higijene, i obuhvata sve, od prečestog pranja lica pa sve do prejakog trljanja kože prilikom tuširanja.

„Ovo preterivanje može dovesti do isušivanja kože i njene iritacije“, dodaje Kini. Šta sve ovo znači za vašu dnevnu rutinu? Lice perite jednom ujutro kada se probudite i odmah pre odlaska na spavanje. To je sve što vam je potrebno za zdravu i čistu kožu. Važno je zapamtiti i da posle pranja na lice nanesete neku hidratantnu kremu kako bi koža povratila vlažnost.

Jedini izuzetak jeste ako se tokom dana bavite nekom napornom aktivnošću – onda bi definitivno trebalo da operete lice još jednom.

(Nezavisne novine.rs)