• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

Kontrola dijabetesa pomoću flastera na koži

Pokušavajući da oslobode osobe sa dijabetesom stalnog bockanja, istraživači su kreirali elektronski flaster na koži koji detektuje višak šećera u znoju i automatski aktivira terapiju kroz mikroigle koje prodiru u kožu.

Prototip ovog flastera razvijen je od strane Dae-Hyeong Kim-a, asistenta profesora na Seulskom Nacionalnom Univerzitetu i elektronske kompanije iz Leksingtona u Masačusetsu. Pre dve godine, istra grupa istraživača razvila je prototip flastera za Parkinsonovu bolest koji detektuje drhtanje i ubrizgava lek.

Drugi pokušaji da se razvije minimalno bolan način merenja glukoze koristili su optiku za merenje nivoa šećera u krvi. Postoje i različiti pokušaji da neki od flastera ubrizgavaju insulin ili metformin, popularni lek u svetu za dijabetes tip 2. Međutim, ovaj novi prototip objedinjuje merenje i ubrizgavanje unutar jednog uređaja.patch

Flaster je pravljen od grafena, okovanog zlatnim česticama i sadrži senzor koji detektuje vlažnost, glukozu, pH vrednost i temperaturu. Senzor glukoze baziran na enzimima meri pH vrednost i temperaturu kako bi povećao preciznost merenja glukoze iz znoja.

Ukoliko flaster detektuje visok nivo šećera, grejači pokreću mikroigle kako bi rastopile prevlaku i otpustili terapiju ispod površine kože. ,,Ovo je prvi zatvoreni sistem koji ima funkcije merenja i bezbolnog ubrizgavanja leka”, kaže Roozbeh Ghaffari, koosnivač MC10.

Jedina slična tehnologija za praćenje nivoa šećera u krvi koja je ikada odobrena od strane Američke Administracije za hranu i lekove je GlucoWatch Biographer, koji je koristio električnu struju za rastvaranje tečnosti na površini kože. Odobren je 2001., ali korisnici su se žalili na nelagodnost i svrab, pa je uređaj povučen sa tržišta 2007. Godine.

Ostala istraživanja koriste druge pristupe kako bi pomogle osobama sa dijabetesom. Uređaj nedavno prototipovan na Univerzitetu Severne Karoline sadrži mali flaster sa više od 100 mikro iglica koje sadrže male vreće napunjene insulinom i enzimom. Šećer u krvi prožima vreće. Enzim pretvara glukozu u kiselinu koja otvara vreće kako bi ispustle insulin preko mikro iglica ispod kože.

Taj pristup može ubrizgati insulin kada je to potrebno. Ali, MC10 uređaj je elektronska platforma koja može sačuvati podatke o ubrizgavanju terapije i poslati na prenosni uređaj koji tada može bežično to poslati na smartfon.

Tekst preuzet sa www.technologyreview.com