• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

Medicinske sestre u prepunjenim bolnicama dvostruko su sklonije depresiji

Medicinske sestre koje rade u popunjenim bolnicama izložene su većoj opasnosti razvijanja depresije nego koleginice koje su zaposlene u bolnicama gde vlada manja gužva.

Finski stručnjaci su ustanovili kako je zdravstveno osoblje bolnica u kojima vlada gužva dvostruko sklonije otvaranju bolovanja zbog depresije u odnosu na zaposlene u bolnicama koje nisu toliko hektične, tj. koje imaju „optimalni broj pacijenata“. Čak 93 posto ispitanika su bile medicinske sestre.

Istraživači finskog Instituta za profesionalno zdravstvo ne tvrde kako pretrpanost bolnica ne doprinosi depresiji medicinskih sestara, međutim, ova činjenica povećava izglede negativnog uticaja hroničnog stresa zbog puno posla, što se može odraziti na mentalno zdravlje medicinskog osoblja.

Za potrebe istraživanja, finski  stručnjaci su prikupili podatke iz 16 bolnica i analizirali zauzetost kreveta, a te su brojke povezali s podacima o bolovanju preko 5.000 lekara, medicinskih sestara i tehničara. Odeljenja sa 85 posto popunjenog kapaciteta su ocenjeni kao optimalno popunjeni.

Osobe koje su radile na odjeljenjima sa 95 posto popunjenih kapaciteta bile su dvostruko sklonije otvaranju bolovanja zbog depresije, u odnosu na odeljenja s optimalnim kapacitetom.

 

Preuzeto sa: http://www.ordinacija.hr