• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

Otkrivanje urođenih bolesti iz kapi krvi bebe

Nacionalna laboratorija za dijagnostikovanje urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi je otvorena u Ginekološko akušerskoj klinici KCS-a u Beogradu. – Analize, koje su u inostranstvu koštale oko 400 evra, ubuduće će se raditi u našoj zemlji, o trošku RFZO-a

Otkrivanje urođenih bolesti iz kapi krvi bebe

Najsavremenija laboratorija za otkrivanje urođenih teških bolesti kod novorođenčadi je otvorena u Kliničkom centru Srbije u Beogradu. Nacionalna laboratorija za skrining urođenih metaboličkih, endokrinih i drugih bolesti novorođenčadi smeštena je u Ginekološko-akušerskoj klinici KCS-a, a usluge će pružati bebama iz cele Srbije, pa i regiona.

Za rad u ovoj laboratoriji zaposlene su obučili stručnjaci iz Češke, koja je vodeća zemlja u oblasti otkrivanja urođenih bolesti u prvim danima života bebe.

Do sada su uzorci krvi slani na analizu u inostranstvo, što košta oko 400 evra. Već za nekoliko nedelja, po usaglašavanju propisa o sistemu kvaliteta, pretrage u Nacionalnoj laboratoriji radiće se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a naplaćivaće se samo analize uzoraka koji budu stizali iz inostranstva.

Direktorka Centra za medicinsku biohemiju KCS-a Sanja Stanković objasnila je da se analiza obavlja iz samo nekoliko kapi krvi novorođenčeta, koje se uzimaju iz pete. Rezultati se znaju već za dva dana.

Inače, jedno od 1.250 novorođene dece boluje od bolesti koje ne mogu da se uoče bez ovih analiza krvi. Ako lečenje ne počne odmah može doći do oštećenja organa, telesnih i psihičkih oboljenja. Upravo zato u više od 50 zemalja u svetu, kojima se sada pridružuje i Srbija, postoji praksa da se uzorci krvi za analizu bebi uzimaju dva-tri dana po rođenju.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Ginekološko-akušerske klinike KCS-a, napominje da se ove analize neće obavljati bez dobijene saglasnosti roditelja.

Adaptaciju prostora u kojem je smeštena laboratorija, kao i njeno opremanje, donacijom od dva miliona evra pomogao je dr Vladan Kocić, vlasnik i direktor privatne kompanije „Superlab”. Kako je izjavio, ponosan je što je pomogao da Srbija na ovom planu bude ispred 11 zemalja u našem regionu – koje nemaju ovako savremenu laboratoriju.

Izvor: Politika