• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

“Pivara” u bešici: 61-godišnja žena sa dijabetesom i cirozom, imala je pozitivan test urina na etanol, dok je nivo etanola u krvi bio normalan

Kliničari u prezbiterijanskoj bolnici Univerziteta u Pittsburghu videli su 61-godišnjakinju zbog smeštaja na listu čekanja za transplantaciju jetre koja je imala cirozu i slabo kontrolisan dijabetes.

Dva tima za transplantaciju jetre savetovala su je da potraži lečenje od poremećaja upotrebe alkohola, umesto da ide na listu čekanja, jer su testovi urina na alkohol u više navrata bili pozitivni iako je tvrdila da nije ništa komzumirala. Pacijentkinja je i dalje poricala upotrebu alkohola i kliničari su primetili da su rezultati testa plazme za etanol i urin za etil glukuronid i etil sulfat, koji su metaboliti etanola, negativni, dok su rezultati testa urina za etanol pozitivni. Pored toga, pacijentkinja nije imala simptome alkoholne intoksikacije.

Pored toga, pacijentkinja nije imala simptome alkoholne intoksikacije.

Kada su uzorak njenog svežeg urina u epruveti pustili da odstoji, nivo alkohola je u njemu rastao iz sata u sat (32mg/dL/h na temperaturi od 37*C. Ispostavilo se da pacijentkinja ima gljivični cistitis izazvan Candidom glabratom, bliskom rođakom gljivicama kvasca koji se koristi u pivskoj industriji.

 Autori su testirali da li kvasac koji se kolonizuje u bešiku može fermentirati šećer da bi proizveo etanol i otkrili da eksperimentalno može. Zato su mogli da zaključe da je pacijentkinja imala novi oblik sindroma auto-pivare, a ne poremećaj upotrebe alkohola.

 

https://medicalxpress.com/news/2020-02-bizarre-case-woman-pees-alcohol.amp?fbclid=IwAR0ggtxhbTaUxMYhzvaf7T03p5uN8p-IYfQmlQYnzJav-aOR0yqVpuyWg00