• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5

Preterani unos Folne kiseline, B12 u trudnoći, povećava rizik od autizma

Pretarani unos folata i vitamina B12 za vreme trudnoće, dramatično povećava rizik od autizma , pokazuje najnovije istraživanje.

Rezultati su objavljeni na Medjunarodnom kongresu za autizam ( IMFAR) 2016. Istraživači sa Jons Hopkins Univerziteta u Baltimoru, su naveli da nivo folata> 59 nmol / L  i vit B12> 600 pmol / L  u plazmi majke, povećavaju rizik od autizma više od 17 puta.

“ Kada smo pregledali rezultate trudnica koje su uzimale suplemente vitamina u trudnoći, videli smo kao i naše kolege, da te trudnice imaju manji rizik od pojave autizma kod novorodjenčadi – što se slaže sa podacima iz literature – kaže direktor Wendy Klag Centra za autizam, Daniele Fallin sc.

Ali kada smo pregledali trudnice koje su uzimale izuzetno visoke doze folne kiseline, videli smo da su visoke doze folne kiseline odgovorne za dvostruko veći rizik od autizma kod potomaka [P = .007] . Trudnice koje su imale visoke nivoe vit B 12 u plazmi, imaju trostruko veći rizik od pojave autizma kod deteta. [P = 0,001], dok su žene koje su imale ekstremne nivoe oba folata, imale 17,6 puta veći rizik da njihovo dete dobije autizam.”

Za sada naša poruka je da je unos suplementa dobar, ali postoje  trudnice koje imaju povišen nivo folata u plazmi, a to može biti jako štetno.

Važno je znati da nivo folata u plazmi nije samo funkcija unosa suplementa, već i fukcija ishrane i genetike,  tako da sa unosom treba postupati obazrivo.

Sada je važno utvrditi šta predstavlja siguran i delotvoran unos suplemenata za vreme trudnoće.

U svakom slučaju uravnotežen način unosa vitamina i ishrane je najbolji pristup ovom problemu.

Za fetalni razvoj mozga je jako važno uzimati vitamine, ali postoje trudnice koje imaju u plazmi visok nivo folata i vit B 12, pa je njima unos vitamina jako štetan.

„Dakle, sledeći korak je definisati što je pravi nivo vitamina u plazmi  i poruka je umereno dodavati suplemente, tako da ih ne bude previše ali ni premalo.

http://www.ginekomedika.rs