• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

PROŠIRENE VENE – SIMPTOMI

 

Koji su simptomi i vrste proširenih vena?

Postoje mnogobrojni simptomi koji prate proširene vene. U većini slučajeva dolazi do estetskih problema, posebno kod žena. Subjektivni simptomi u smislu bolova, zamora, težine u listovima ili otoka mogu ali i ne moraju postojati. U početku kada se vene šire, osećaju se bolovi. Kasnije, jače proširenje vena dovodi do kidanja nervnih niti, te bol prestaje.

 

Neki od najčešćih simptoma karakterističnih za proširene vene

 

  • Osećaj težine i napetosti u nogama na kraju dana ili posle dužeg stajanja koji nestaje tokom noći ili podizanjem ekstremiteta
  • Osećaj žarenja je cesta propratna pojava naročito kod veće skupine proširenih venica – kapilara.
  • Svrab na koži i bolni grčevi u mišićima tokom noći
  • Usled slabe venske cirkulacije javlja se oticanje i zamor nogu.

Vrste priširenih vena i njihove karakteristike

 

  • Po spoljašnjem izgledu proširene vene ( variksi ) mogu biti cilindrični, zmijoliki ili vrećasti.
  • Po kliničkom toku variksi mogu biti bez komplikacija ili sa komplikacijama.

Kod proširenih vena bez komplikacija u početku nema nikakvih smetnji, ali se kasnije javlja osećaj težine u nogama, zamor, grčevi i bolovi. Problemi i tegobe su najizraženiji prilikom dugotrajnog stajanja, dok su manje izražene prilikom hodanja, a pri ležanju potpuno nestaju.

Problemi su značajno izraženiji kod proširenih vena sa komplikacijama. Ovde dolazi do oticanja nogu, koji se u početnoj fazi bolesti noću umanjuje i smiruje, ali se razvojem i napredovanjem bolesti počinje pojavljivati i održavati i noću. Dalji razvoj i napredovanje bolesti dovodi do dermatitisa, tj. upale kože potkolenice praćene svrabom, ljušćenjem kože i mogućim infekcijama. Dermatitis prethodi otvaranju rana na potkolenici, koje se maltene ni ne mogu zamiriti sve dok se ne otkloni uzrok nastanka.

Česta komplikacija proširenih vena je upala samih vena ili tromboflebitis, koja nastaje iznenada i česta je kod dugog sedenja u prevoznom sredstvu. Opasno je da se upala i tromboza površnih vena prenese na duboke vene, jer je plučna tromboembolija tada češća.

 

Proširene vene – stadijumi bolesti

Uobičajena podela faze bolesti proširenih vena je na četri različita stadijuma. Granice između svakog od stadijuma nisu uvek potpuno jasne, a cilj klasifikovanja stadijuma je potenciranje na progresiji same bolesti.

 

Proširene vene – prvi stadijum

Ovaj stadijum obuhvata estetske promene koje se manifestuju sitnim proširenjima venskih sudova. Kod ljudi kod kojih je bolest u ovom prvom početnom stadijumu nema poremećaja protoka venske krvi. Tegobe koje se javljaju su uglavnom estetske prirode, a mogu dovesti i do psihičkih poremećaja kod osoba koje obavljaju određene specifične poslove koje zahtevaju obnaženost nogu ( npr manekenke ).

 

Proširene vene – drugi stadijum

Ovaj klinički stadijum razvoja bolesti karakterišu veća venska proširenja koja se nalaze uglavnom na donjim ekstremitetima ( najčešće stopalima i skočnom zglobu ). Pri dužem stajanju može doći do pojave otoka skočnog zgloba. Kod osoba kod kojih je bolest proširenih vena u ovoj fazi javljaju se bolovi, osećaj napetosti i nadutosti nogu, povišena lokalna temperatura i osećaj težine u nogama.

 

Proširene vene – treći stadijum

Za ovaj stadijum su karakteristična značajna proširenja potkožnih vena. One su izvijugane, proširene nepravilno i do debljine prsta uz promene okolne kože. Promene su najkarakterističnije i najizraženije u regiji velike i male površinske vene nogu.

Kao posledica poremećaja venskog protoka dolazi do narušavanja mikrocirkulacije i limfnog sistema. Karakteristike ovog stadijuma su bolovi, grčevi ( naročito noću ), osećaj nadutosti, trnjenje nogu, prokrvavljenost kapilara. Pri dužem stajanju dolazi do oticanja stopala, zgloba i same noge, a može doći i do oštećenja kože, posebno u predelu stopala i skočnog zgloba.

 

Proširene vene – četvrti stadijum

Ovaj stadijum obuhvata različite i brojne promene u ishrani kože i potkožnog tkiva. Same proširene vene mogu biti različito ispoljene, od manjih promena do enormnih slučajeva. Sama koža i potkožno tkivo se u ovom stadijumu takođe menjaju, koža postaje sve više istanjena, atrofična ili zadebljala.

U ovoj fazi razvoja bolesti, varikski su skloni pucanju, što se može manifestovati krvarenjima. U regiji gde je istanjena koža može doći i do spoljašnjeg venskog krvarenja velikog inteziteta. Pri pojavi ove komplikacije neophodno je bolesnika postaviti u ležeći položaj, podići (elevirati) mu nogu, plasirati kompresivni zavoj od prstiju na stopalima do iznad mesta krvarenja i potom bolesnika uputiti na lečenje u odgovarajuću hiruršku ustanovu.

Upotreba elastičnih zavoja iznad mesta krvarenja (stezanje kanapom, maramicom, gumom i sl.) ne sprečava nego pospešuje vensko krvavljenje iz raspuklih variksa. Svi bolesnici kod kojih se bolest nalazi u ovoj fazi su u stanju smanjene radne sposobnosti, posebno za poslove koji zahtevaju duže stajanje ( statički zamor ). Invalidnost i smanjena radna sposobnost se vremenom povećavaju, posebno ako se ne sprovode mere prevencije i lečenja.