• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

Pušenje u trudnoći menja DNK fetusa

Već od ranije znamo da je pušenje u trudnoći štetno, ali ova studija pruža više dokaza o tome kako se kod beba mogu videti promene u DNK strukturi

Pušenje u trudnoći menja DNK fetusa
Pored očiglednog, trudnice bi trebalo da imaju još jedan razlog za prestanak pušenja – rezultati novog istraživanja pokazali su kako pušenje u toku trudnoće utiče na bebu i na način da menja njen DNK, što može dovesti do određenih poremećaja u mozgu.
Istraživači su analizirali podatke majki i njihove novorođene dece kako bi videli na koji način pušenje u trudnoći utiče na DNK metilaciju, hemijski kod DNK niti koji kontroliše DNK procese i vreme kad će geni biti aktivirani. Da li su određeni geni aktivirani ili ne determiniše sve -od boje kose i očiju, pa do ljudske predisponiranosti ka određenim bolestima.

Istraživači su uporedili rezultate 6,685 majki i njihovih beba širom sveta.

Kod žena koje su pušile svakodnevno tokom trudnoće, istraživači su identifikovali 6.073 mesta na kojima je dezoksiribonukleinska kiselina beba metilirala drugačije neko DNK beba čije majke nisu bile pušači.

Najviše razlika zabeleženo je u blizini gena povezanih sa plućima ili razvojem centralnog nervnog sistema, tumorima povezanim sa pušenjem i urođenim manama poput rascepa usne ili nepca.

“Već od ranije znamo da je pušenje u trudnoći štetno, ali ova studija pruža više dokaza o tome kako se kod beba mogu videti promene u DNK strukturi, iste one koje možemo videti kod odraslih pušača”, kaže vođa studije dr. Stefani London iz Nacionalnog instituta za životnu sredinu i zdravlje u Severnoj Karolini.

Dim cigarete sadrži preko 4000 hemikalija, među kojima su cijanid, olovo, i čak 60 sastojaka koji izazivaju rak.

Pušenjem u trudnoći omogućavate toksinima iz cigarete da dospevaju u krvotok, koji je bebin jedini izvor kiseonika i hranljivih materija, čime rizikujete niz ozbiljnih zdravstvenih poremećaja za svoje dete u toku čitavog njegovog života.

Izvor: Klix.ba