• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

Revolucionarno otkriće o raku dojke

Rezultati istraživanja britanskih naučnika objavljeni u časopisu “Nature” označeni su kao prekretnica u istraživanju raka dojke, a zasnivaju se na saznanjima o genetskim mutacijama koje utiču na nastanak ove vrste karcinoma, piše BBC. Mnogi smatraju da je ovo revolucionarno otkriće o raku dojke.

Dojka
GraphicStock

U najvećoj do sada sprovedenoj studiji naučnici su, nastojeći da otkriju uzroke nastanka ove bolesti, prvo morali da shvate šta u našem genetskom kodu ide u pogrešnom smeru pa se zdravo tkivo pretvori u kancerogeno. Veliki međunarodni tim naučnika proučio je svih tri milijarde oznaka koje čine ljudski genetski kôd na 560 karcinoma dojke. Otkrili su 93 grupe gena koje, ako mutiraju, mogu da prouzrokuju razvoj tumora. Neke su grupe gena otkrivene ranije, ali naučnici se nadaju da je ovo konačna lista, pritom izuzimaju neke izuzetno retke mutacije.

Profesor Majk Straton, direktor Instituta Sanger u Kembridžu, koji je vodio istraživanje, kaže da je reč o prekretnici u istraživanju raka.

– U ljudskom genomu ima oko 20.000 gena. Čini se da sada imamo potpunu sliku raka dojke. Naime, znamo da postoje 93 grupe gena koje normalno zdravo tkivo dojke, nakon što mutiraju, pretvaraju u kancerogeno, a to je izuzetno važna informacija. Listu smo prosledili univerzitetima, farmaceutima i biotehnološkim kompanjama kako bi smo počeli da radimo na razvoju lekova, jer novom terapijom treba ciljati upravo na te gene i njihove proteine – rekao je Straton.

“Već imamo brojne lekove koji su razvijeni u poslednjih 15 godina i znamo kako deluju. Jedan od njih je herceptin, koji se koristi kod pacijentkinja sa specifičnim mutacijama”, kazao je, dodavši da će za razvoj novih lekova koji deluju ciljano biti potrebno najmanje deset godina. “Karcinomi su lukave beštije i pronađu način da razviju otpornost na novu terapiju. Ali ja sam optimističan”, naveo je profesor  Staton.

Loša informacija je da je oko 60 odsto mutacija koje uzrokuju rak dojke otkriveno u samo deset gena, a postoje i tako retke mutacije za čiju terapiju verovatno neće biti novca. Mutacije gena ostavljaju svojevrsne ‘ožiljke’ na našem DNK, a to je britanskim naučnicima omogućilo identifikaciju 12 tipova oštećenja koje uzrokuju mutacije na tkivu dojke. Neke su povezane s porodičnim nasleđem, ali većina njih se ne može objasniti.

Naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje na kraju pridoneti smanjenom riziku od obolevanja od raka.

– U budućnosti bismo želeli da se usredsredimo na profilisanje individualnog genoma raka kako bismo primenili najuspešniju terapiju za osobu kojoj je rak dojke dijagnostikovan. Ovo je korak dalje u personalizovanom pristupu lečenja raka –  rekla je jedna od učesnica istraživanja dr Serena Nik Zainal.

Studija naučnicima omogućava da bolje shvate kompletnu sliku genetskih promena u ishodu raka dojke i mogla bi biti važan korak napred u razvoju novih pametnih lekova i pomoći većem broju pacijenata koji će uspešno pobediti rak dojke, rekla je dr Ema Smit s britanskog Instituta za istraživanje raka.

http://www.zdravaiprava.com