• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

Šta se događa s našim mozgom dok šetamo prirodom

Ljudi su stvoreni da budu u prirodi. Naš um je dizajniran da reaguje na mirise, prizore i ostale podsticaje koje u njoj osećamo.
Kada dane provodimo napolju, to nas čini mnogo zdravijima i srećnijima. Evo nekoliko naučnih činjenica koje bi vas mogle pdstaknuti da više vremena provodite izvan svoja četiri zida.
PRIRODA SMANJUJE STRESimage
Kortizol je hormon prema kojem lekari određuju količinu stresa (previše tog hormona znači da ste pod stresom) i istraživanja su otkrila da studenti koji više vremena provode u šumi imaju manje nivoe kortizola u odnosu na osobe koje ne izlaze često u prirodu. Zaposleni u uredima s pogledom na zelenilo su zadovoljniji na svojim radnim mestima, a pacijenti u bolnicama s pogledom na prirodu se doslovno brže oporavljaju.
POBOLJŠAVA SE KRATKOROČNO PAMĆENJE
U istraživanju koje je provelo Sveučilište Michigan, jedna grupa ispitanika šetala je kroz prirodu, a druga grupa je šetala asfaltiranom gradskom ulicom. Obe grupe rešavale su testove pamćenja pre i posle šetnje. Grupa koja je šetala prirodom je bila uspešnija: na testu pamćenja nakon šetnje imali su 20% bolje rezultate u poređenju s testom pre šetnje prirodom.
OBNAVLJA SE MENTALNA ENERGIJA
Kada odete na 15-minutnu šetnju u prirodu ili gledate u zvezde, vaš organizam se usporava i osećate povezanost s nečim većim. Taj osećaj povezanosti smiruje vaše raspoloženje i redukuje stres. Nakon šetnje prirodom osećate se obnovljeno, osveženo i vitalno. Nedavno istraživanje je otkrilo da šetnje šumom su posebno povezane sa smanjivanjem nivoa teskobe.
BOLJE RAZMIŠLJAMO I POVEĆAVA SE KONCENTRACIJA
Uticaj prirode na koncentraciju je toliko snažan da se kod dece koja imaju problem s koncetracijom stanje poboljšava nakon samo 20 minuta provedenih u prirodi. Istraživanja su pokazala da mozak doslovno koristi drukčije delove mozga kada rešavamo probleme kada smo u prirodi.
RUŠE SE GRANICE
Veliko istraživanje u Engleskoj je otkrilo da je zelenilo važan faktor u poboljšanju zdravstvenog stanja. Kada gradska područja gde žive stanovnici s nižim finansijskim prihodima nisu imala doticaj sa zelenilom, postojala je veća razlika u zdravstvenim stanjima između slojeva s višim i nižim primanjima. No kada su stanovnici s nižim primanjima imali pristup prirodi i više vremena provodili u njoj, ta se razlika smanjila. Asfalt, beton, gužve na ulicama, neonska svetla ureda, život u seni nebodera – sve to nije naše prirodno okruzenje. Zato svaku priliku iskoristitite da pobegnete iz grada u mirni zeleni kutak prirode jer će to pomoći vašem mozgu da vas održi srećnima, zdravima i produktivnima.

Izvor www.zdravaisretna.hr