• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5

Terapija prehlade

Kod prehlade ili kijavice, posle početnog osećaja suvoće i pečenja u nosu, nastaje bistra i serozna, a zatim viskozna zamućena sekrecija iz nosa, zapušenost nosa i otežano disanje, a nekada i povišena telesna temperatura. Po pravilu postoji nadražaj sa kijanjem i suvim kašljem, a kasnije kada se inflamacija spusti na bronhije, kašalj može ostati produktivan sa iskašljavanjem.

Lečenje obuhvata odmaranje, uz dosta uzimanja toplih napitaka koji će pomoći u rehidrataciji organizma. Pogrešno je za lečenje prehlade upotrebljavati antibiotike, jer ti su lekovi nemoćni protiv virusa koji su uzročnici prehlade.

Terapija je simptomatska i obuhvata oralnu primenu antipiretika i analgetika (paracetamol, ibuprfen, acetilsalicilna kiselina), antitusika (Levopront, Omnitus), mukolitika (Ambroksol, Bisolvon, Prospan, Mucodyne, acetilcistein-ACC i Fluimucil) i lokalnu primenu vazokonstriktora kao kapi za nos (Olynth, Nafazol ili Operil).
Većina lekova i preparata koji se koriste u terapiji se kupuju bez recepta, zato je neophodno obavetiti bolesnike o rizicima kojima su izloženi upotrebom ovih lekova. Zbog svega navedenog vrlo je bitno znati da:

-Acetilsalicilna kiselina ne sme se davati deci ispod 16 godina starosti. Ako se koristi za lecenje povisene temperature ili virusne infekcije kao sto su ovcije boginje ili grip, kod mladih osoba (ispod 16 godina starosti) može da izazove Rejev sindrom.

-Antitusike u obliku sirupa za kašalj ne treba davati deci do 2 godine starosti, jer nemaju razvijen refleks kašlja.

-Fluimucil davati između obroka, sa 2 sata razmaka od antibiotika.

-Nemojte nasumično da koristite kapi za nos. Prekomerna upotreba ovih preparata može da dovede do trajnog oštećenja sluzokože nosa i zavisnosti. Ne koristite kapi duže od sedam dana, a kapaljku može da koristi samo jedna osoba zbog mogućnosti infekcije.
-Paracetamol se ne sme uzimati nekotrolisano često, jer može izazvati oštećenje jetre.

-Fluimucil i Paracetamol se ne mogu koristiti istovremeno, jer je acetilcistein (fluimucil),antidot paracetamolu, pa treba skrenuti paž- nju roditeljima da prave razmak u terapiji, ili bi se Fluimucil mogao zameniti nekim biljnim sirupom na bazi jagorčevine ili bokvice, koji takođe olakšavaju iskašljavanje.

Preuzeto sa: https://generacijarp.wordpress.com