• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

UTIČE LI SMENSKI RAD NA ŠTITASTU ŽLEZDU?

Svako od nas ima svoj unutrašnji sat, koji reguliše ceo organizam na fiziološkom i psihološkom nivou. U jednom danu, tokom 24 sata odvija se biološki ritam u skladu s izmenom dana i noći. Taj evolucijski definisan ritam obuhvata sve cikluse, poput spavanja, telesne temperature, hormona. Zato, u rano jutro, organizam kreće s pripremom za novi dan. Počinje lučenje hormona, telo se puni energijom. Energija ostaje na visokom nivou tokom jutra i ranog popodneva, da bi se prema kraju dana organizam krenuo smirivati i pripremati se za spavanje.

Napredak u tehnologiji i društvene promene koje su nastupile poslednjih desetina godina omeli su taj prirodni ritam. Uvođenje veštačkog svetla produžilo je dan, ali i uključenost ljudi u različite aktivnosti. Danas veliki broj zaposlenih nije u mogućnosti održavati taj biološki dnevni ritam, jer obavljaju smenski rad, s često nepredvidivim dnevnim rasporedom. Fizička i psihička aktivnost u kasnim popodnevnim, večernjim i noćnim satima u suprotnosti je s prirodnom aktivnošću organizma. Dugoročno, nepoštovanje biološkog ritma ima posledice na uobičajen raspored izlučivanja hormona endokrinog sistema.

Od početaka industrijskog napretka, obraćala se pažnja na uticaj smenskog rada na zdravlje pojedinca. Dosadašnja istraživanja osoba koje rade u jednoj smeni u odnosu na osobe koje rade u nekoliko smena, pokazala su kako smenski radnici imaju veći rizik od razvoja zdravstvenih problema, između ostalog i disfunkcije štitaste žlezde. Šttasta žlezda u svom radu, kao deo endokrinog sistema, prati dnevni biološki ritam. Stalan pritisak na psihofizičku aktivnost u kasnim popodnevnim, večernjim i noćnim satima, nakon nekog vremena verovatno će ostaviti trag na zdravlje štitaste žlezde.

Zaključno, bilo bi dobro razviti sopstveni dnevni ritam, najsličniji prirodnom biološkom ritmu. Ustajati i ići na spavanje u približno isto vreme, smanjiti tempo u kasnijim satima, svaki dan imati okrepljujući san.

Preuzeto sa: http://stitnjaca.com