• UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-1
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-4
  • UDRUŽENJA-ZDRAVSTVENIH-RADNIKA-SARADNIKA-TIM-KME-5
-->

Znate li kako je nastao stetoskop?

Laenek je naprosto savio listove hartije u trubu i slušao pluća. Tako je nastao stetoskop koji omogućava da se brojna obolenja pluća otkriju u najranijoj fazi.

Znate li kako je nastao stetoskop?

Pred nama nije samo umetničko delo nego i važan istorijski trenutak. Da li znate ko je na slici? Francuski fizičar i stručnjak za anatomiju Rene Laenek. On je živeo krajem 18. i početkom 19. veka. Pamtimo ga po tome što je izumeo stetoskop. Američki slikar Robert Alan Tom je oko 1960. ovekovečio korišćenje stetoskopa prilikom pregleda deteta. Istoričarka umetnosti Anastasija Konovalova o tome kaže:

Dečakova mati je očigledno zadovoljna lekarom i onim što on radi. Ona je dečaka nežno uzela za obe i uliva hrabrost malom pacijentu. A lekar je zatvorio oči – da li da bi što bolje čuo, da li da bi uživao u trenutku. Možda ipak više iz drugog razloga. Jer zamislite da pre njega niko nikad nije mogao da posluša dečija pluća ni na jedan drugi način sem prislanjanjem uha.

Doktor Laenek je ceo život proučavao i tražio metode za rano otkrivanje plućne tuberkuloze – najgoreg biča tog vremena. Auskultacija – slušanje pluća prislanjanjem uha na kožu – ne samo da je bilo nedovoljno efektno nego nije bilo ni higijenski. Lekar je rizikovao da se zarazi kakvom kožnom bolešću pacijenta. Laenek je bio veoma skroman doktor. U svom dnevniku je pisao: „Direktna auskultacija posramljuje lekara isto koliko i pacijenta, jer sama od sebe izaziva odvratnost… Jedva da se uopšte i može nazvati delotvornom metodom kada treba pregledati veliki broj žena čije su mlečne žlezde većih dimenzija, što predstavlja ozbiljnu prepreku za ovaj metod.“ Da bi nekako poslušao pacijentkinju uprkos toj prepreci, Laenek je naprosto savio listove hartije u trubu i slušao pluća kroz improvizovani stetoskop. Zvuci u plućima i otkucaji srca su se odlično čuli. Tako je nastao stetoskop koji omogućava da se brojna obolenja pluća otkriju u najranijoj fazi.

Zdravi bili!

 

izvor: https://www.facebook.com/komarovskiynet